Postoje osobe koje misle da je nenormalno kada neko priča sam sa sobom i tada će za takvu osobu reći svašta

Postoje osobe koje misle da je nenormalno kada neko priča sam sa sobom i tada će za takvu osobu reći svašta. Ipak, postoje i osobe kojima je to sasvim normalno. Ukoliko vam se često desi situacija da volite razgovarati sami sa sobom, onda se ne biste trebali plašiti da ste “skrenuli” i ne obraćajte pažnju na tuđe komentare radi toga.

Kada imate ovu naviku, onda će vam to pomoći kod boljeg snalaženja u raznim situacijama, a taj razgovor kojeg vodite sa samim sobom će pomoći vašem mozgu da zanemari sve distrakcije koje mu pokušavaju odvući pozornost i da se fokusira na zadatak kojeg trenutno obavlja. To nije jedina prednost koju možete dobiti od toga razgovora.

Veoma korisna stvar kod obraćanja samom sebi je što vam to može pomoći i pri učenju. Sigurno to nikada niste pomislili na takav način, ali trebate shvatiti da kada učite za ispit, onda većina ljudi čita na glas informacije kako bi ih bolje zapamtili. Onda vi u tome slučaju faktički pričate sami sa sobom i u tome nema ništa loše jer vam to može pomoći. Umjesto da čitate u sebi, bolje je da izgovarate sve što pročitate na glas jer ćete tada bolje vaš mozak rezimirati informacije, barem prema mišljenju stručnjaka.

Tako da kada vam se sljedeći put desi situacija da nesvjesno počnete pričati sami sa sobom, onda trebate znati da u tome nema ništa loše i da se možete slobodno opustiti i biti bez brige. Čak sada znate da je to zapravo korisno, a ne morate sebe smatrati nekom osobom koja nije baš u stanju normalnosti.

(Izvor: kreacije.info)

771

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =